child-in-field

3 mio euro for our impact venture: Fair Medicine

Fair Medicine, een stichting die op een transparante manier nieuwe geneesmiddelen wil ontwikkelen, krijgt 2,8 miljoen euro steun van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Dat geld wordt de komende vijf jaar ingezet om een juridisch en financieel model uit te werken en om samen met artsen en patiënten draagvlak te creëren bij de stakeholders.
Het doel van Fair Medicine is het ontwikkelen van medicijnen en therapieën tegen een maatschappelijke aanvaardbare prijs. De stichting is mede geïnitieerd door de oud-bestuursvoorzitter van Erasmus MC en kinderarts Hans Büller. Via een coöperatieve structuur, waaraan verschillende partijen – patiënten, artsen, ziekenhuizen, producenten en investeerders – deelnemen, moet het collectieve belang van een betaalbare en goede zorg altijd leidend zijn. De kernwaarden zijn vastgelegd in een chartertekst, waaraan de ontwikkelaars zich moeten conformeren.

Minister Edith Schippers van VWS heeft al regelmatig haar bezorgdheid uitgesproken over de stijgende medicijnkosten. In een brief aan de Tweede Kamer in januari van dit jaar noemde ze Fair Medicine een van de initiatieven ‘die innovatieve businessmodellen hanteren om een inzichtelijke en nieuwe manier geneesmiddelen te ontwikkelen.’ Schippers: ‘Dergelijke initiatieven en creatieve ideeën verdienen een kans om zich te bewijzen.’

Fair Medicine verkeert nog in oprichtingsfase. ‘Het belangrijkste is nu om financiers te vinden en coalities op te starten die de handen uit de mouwen steken’, zegt initiatiefnemer Hans Büller.

Lees het bericht: Schippers: farmaceutische industrie, maak je borst maar nat ook op de website van de NOS.

 

Image source: Zurijeta/Shutterstock.com