Sungevity en Physee winnen NRC Live Impact Awards

Tijdens de Impact Day op 8 februari werden de NRC Live Impact Awards uitgereikt, Physee won de juryprijs en Sungevity de publieksprijs. Al vanaf de ochtend betraden inspirerende sprekers het podium in de Circl, een circulair platform op de Zuidas in Amsterdam. Wij waren als trotse partner aanwezig op deze inspiratievolle dag.

Van abstract naar concreet

Nadat Japke-d Bouma haar humoristische betoog tegen jeukwoorden had afgerond, begon de dag met een helikopterview op systeemverandering. Jeremy Oppenheim van System IQ beschreef de betekeniseconomie, met een nadruk op de rol van leiders en kleine ondernemingen in een economische systeemverandering. Markus Billing vertelde hoe hij met het Zweedse pensioenfonds Alecta duurzame investeringen ziet.

Vervolgens werd het podium betreden door vier Nederlandse koplopers: Carola Wijdoogen (NS), Guido van Staveren (Moyee Coffee), Tanja Roeleveld (Landal Greenparks) en Diem Do (CodeGorilla). De presentaties leverde een mooi contrast op. Waar de koplopers binnen grotere organisaties vooral met interne obstakels te maken hebben, vechten de initiatiefnemers van nieuwe organisaties tegen structuren buiten hun omgeving. Over een ding waren ze het eens: verandering is altijd mogelijk.

De awards

Als afsluiting van de dag werden de NRC Live Impact Awards uitgereikt. Na de pitches van de vier finalisten, maakte de jury haar winnaar bekend: Physee. De powerwindows van Physee wekken zonnestroom op en sensoren in de ramen zijn in staat de klimaatbeheersing in een gebouw tot in perfectie te regelen. 

Vervolgens koos het publiek voor Sungevity, dat betaalbare zonne-energie levert en droomt van zonnepanelen op alle daken. De keuze was alles behalve makkelijk, de andere finalisten Kandoor, Mud Jeans, Bluerise en Everuse zijn net als de winnaars inspirerende voorbeelden.